Nicolăescu: Controlul la SJU Ploiești a fost prelungit, echipa de control este coordonată de Raed Arafat

Nicolăescu: Controlul la SJU Ploiești a fost prelungit, echipa de control este coordonată de Raed Arafat
Publicat: 29/11/2013, 17:17
Actualizat: 24/05/2015, 09:55

Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a anunțat că verificările la Spitalul Județean de Urgență din Ploiești au fost prelungite până luni sau chiar marți, iar controlul va fi coordonat de secretarul de stat Raed Arafat, care va merge săptămâna viitoare la SJU și va prezenta public concluziile.

Eugen Nicolăescu a spus că a discutat vineri cu directorul ajunct al Direcției de Sănătate Publică și Control în Sănătate și director adjunct al Direcției Asistență Medicală, care de vineri s-au alăturat echipei de control a MS, iar aceștia i-au spus că mai au nevoie de timp pentru verificări până luni sau chiar marți, dacă nu se finalizează controlul în prima zi a săptămânii.

Ministrul a mai spus că echipa de control de la MS care va pleca luni la Spitalul Județean de Urgență Ploiești va fi condusă și coordonată de secretarul de stat Raed Arafat, acesta urmând să prezinte public concluziile privind situația din unitatea sanitară.

Nicolăescu a precizat că a cerut ca tot luni, în Spitalul Județean Ploiești să fie prezent și președintele Colegiului Medicilor Prahova, iar Consiliul Județean, în calitate de proprietar și administrator al spitalului, să ajute la bunul demers al controlului.

Ministrul a adăugat că acțiunea de control urmărește două componente, pe de o parte verificarea situației în spital, pentru a vedea cum se desfășoară actul medical, în contextul sesizărilor mass-media, iar pe de altă parte, verificarea documentelor, care să arate în ce măsură au fost respectate procedurile pe care le prevede legislația în domeniul sănătății publice.

Nicolăescu a mai spus că a cerut echipei de control să realizeze întreaga activitate cu obiectivitate și neutralitate, eliminând orice tendință de abuz și de exces.

Ministrul a mai arătat că de la începerea controlului au fost făcute mai multe sesizări, de aceea a fost suplimentată echipa de control cu cei doi directori adjuncți din Ministerul Sănătății.

Verificările la Spitalul Județean de Urgență din Ploiești, făcute de către echipa formată din reprezentanți ai Ministerului Sănătății, ai Direcției de Sănătate Publică Prahova și ai Consiliului Județean, au început miercuri, iar vineri trebuia să fie ultima zi a controlului.

Ancheta a fost declanșată după ce chirurgul Dan Oprea a acuzat lipsa de implicare a autorităților, lipsa dotărilor și mai ales a medicamentelor, spunând că Spitalul Județean de Urgență Ploiești este „umilit, abandonat de toți” și că, deși în spital s-au abordat tehnici chirurgicale de nivel universitar, la nivelul unității sanitare nu se alocă fonduri, bisturiele electrice de unică folosință sunt folosite „de zeci de ori”, iar alte dotări sunt „de pe vremea lui Pazvante”.

Într-un comunicat transmis joi, managerul SJU Ploiești a arătat că niciodată nu a pretins că serviciile oferite de spitalul pe care îl conduce sunt „perfecte” și cere public scuze pacienților pentru „lipsa de umanitate cu care sunt tratați”, însă spune că „imaginea de lumea a treia creată spitalului este falsă”.

În ceea ce privește scandalul public generat de afirmațiile chirurgului Dan Oprea, managerul spitalului spune că dezbaterea publică nu îi va schimba opinia despre medicul Dan Oprea, pe care îl caracterizează drept „unul dintre profesioniștii apreciați în chirurgie pe care îi are județul (Prahova – n.r.) în acest moment”.

Adrian Strâmbeanu a făcut publică adresa trimisă de chirurgul Dan Oprea prin care acesta solicita retragerea temporară din serviciul de gardă de la spital, invocând „probleme de sănătate apărute pe fondul scandalurilor mediatice repetate, lipsa de comunicare și epuizarea fizică și psihică”.

„Starea de oboseală la care face referire colegul meu este un fapt real și cât se poate de firesc, medicii din Spitalul Județean de Urgență Ploiești lucrând ore suplimentare, într-un flux continuu, în care oboseala și stresul diferitelor situații întâlnite zilnic își pune amprenta pe orice persoană, indiferent că se numește chirurg sau simplu angajat”, a susținut Adrian Strâmbeanu.

În finalul comunicatului, managerul unității medicale a afirmat că „oricâte se vor spune, imaginea Spitalului Județean de Urgență Ploiești ca fiind un spital de lumea a treia este una falsă, o imagine care lovește în oamenii de bună-credință care își fac meseria aici”.

Medicul Dan Oprea, chirurg la Spitalul Județean de Urgență Ploiești, a arătat joi, într-o declarație pentru MEDIAFAX, care sunt motivele ce l-au determinat să comenteze un articol din presa locală online, articol de la care s-a ajuns să se facă anchetă de la Ministerul Sănătății în cel mai mare spital din Prahova.

„Lucrez în spitalul acesta de peste 20 de ani și apelativele de genul «spitalul morții», «spitalul groazei», mă deranjează. Rata de mortalitate în Spitalul Județean de Urgență Ploiești este similară cu cea din alte spitale județene din țară, doar că aici scandalurile au fost puțin mai vocale și din cauza asta s-au întâmplat aceste lucruri. Probabil și pe fondul lipsurilor și al neajunsurilor, pacienții nu sunt mulțumiți de ceea ce găsesc în acest spital și trebuie să-și cumpere materiale, trebuie să-și cumpere pansamente, seringi, branule, de multe ori și medicamente și așa mai departe și nemulțumirile astea se materializează prin diverse conflicte, dintre care unele ajung în situația de dosare penale și cazuri de malpraxis. Pe mine mă deranjează lucrul acesta, pentru că eu iubesc spitalul în care lucrez”, a spus medicul Dan Oprea.

El a precizat că faptul că în sălile de operații se lucrează cu instrumentar vechi, nu înseamnă că instrumentele chirurgicale nu sunt sterile.

„Fiecare din aceste lipsuri are efecte, în sensul că munca noastră e mai dificilă, efortul nostru e mai mare, emoțiile sunt mai mari. Acum, să nu vă gândiți că se lucrează cu instrumentar nesteril, Doamne ferește! Aceste instrumente se sterilizează după standardele existente, să nu vă închipuiți că se duce cineva să fiarbă un bisturiu și să-l aducă în buzunar să opereze a doua zi. Nu. Ele se sterilizează după standardele existente, doar că aceste instrumente sunt de unică folosință”, a precizat medicul.

Întrebat care este, în opinia sa, cea mai mare problemă cu care se confruntă spitalul în care lucrează, chirurgul Dan Oprea spune că aceasta ține de aparatura medicală.

„Problema cea mai mare, după părerea mea, este că aparatura de înaltă performanță, echipamentele care sunt, nu sunt service-ate corespunzător, pentru că nu există contracte de service pentru îngrijirea lor, pentru punerea lor în stare de funcționare, pentru a avea ușurință în exploatarea lor în intervențiile chirurgicale sau în intervențiile mini-invazive. Noi încercăm să nu punem viața omului în pericol, dar patologia este vastă, afecțiunile sunt de multe ori grave, de multe ori în spitalul acesta vin cazuri extrem de avansate de boală, iar eforturile noastre nu întotdeauna au un rezultat fericit pentru bolnavi”, a spus Dan Oprea.

Medicul a precizat, referindu-se la aparatura existentă în spital, că aceasta este fie depășită, fie defectă.

În ceea ce privește materialele sanitare, medicul spune că și aici sunt probleme, iar unele dintre aceste probleme sunt generate de faptul că mulți pacienți din ambulatoriu se pansează post-operator pe secțiile de chirurgie, unde vin după medicul care i-a operat, iar din această cauză se consumă materiale sanitare și pentru pacienții în ambulatoriu, nu doar pentru cei internați.

Dan Oprea atrage atenția asupra faptului că nu este normal ca medicul să fie răspunzător pentru eventuale incidente de care el nu este vinovat.

Medicul a povestit și despre cum se fac investiții care ulterior nu pot fi întreținute din punct de vedere financiar sau cum sunt inaugurate, în spital, aparate de aer condiționat fără priză.

Dan Oprea a mai declarat, pentru MEDIAFAX, că situația pe care a semnalat-o este valabilă în toate spitalele și că așteaptă ca medicii din țară să i se alăture pentru a putea schimba ceva.

El a spus că în urma anchetei declanșate de Ministerul Sănătății speră să se demonstreze că lucrurile pe care le-a semnalat „nu sunt minciuni”. „Sper să nu plătească acarul Păun”, a afirmat medicul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO. Se vinde o fostă vilă a lui Ceaușescu. Cât cere statul pe clădire, după...
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri...
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Detaliul care a dus la prinderea criminalului din Brăila. Ce a început să facă după...
S-a transformat total în câteva luni: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Vedeta...
Petruţa a plătit 12.000 de euro pe meditaţii şi a fost admisă pe poziţia 71....
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
Când și unde va avea loc înmormântarea lui Andrei Versace. Sicriul cu trupul neînsuflețit al...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Războiul din Ucraina, ziua 881. Kievul primeşte în august 1,4 miliarde de euro din profiturile...
Obiceiul CIUDAT al lui Darwin! L-a ajutat să trăiască mai mult?
Adio, maestre! Marele actor s-a dus în ceruri. Era iubit și adorat de toți
Marele anunț pentru pensionari. Când vor primi bani în plus
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce i s-a întâmplat Getuței Sterp în timp ce mergea la oi? Tânăra și soțul...
Fratele lui Andrei Versace rupe tăcerea după moartea lui: ”Nu a fost ucis, nu avea...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Cum a plecat un medic român la război: Tată-meu mi-a dat sabia şi revolverul lui,...